請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

nakamichi

引用:
原帖由 舊電影人 於 2014-1-9 07:28 PM 發表
從邵六叔仙逝談邵氏的往績

1968年TVB開台,嬰兒潮一代電視人開始抬頭,以許冠文為首(演) ,取代了粵語片那一批人,但還先得融入國語片堆(連1974年的《鬼馬雙星》也是國語發音)。第一個挑戰片廠作業電影而取得成功的是吳思遠(《盪寇攤》1973) ,開闢了所謂香港獨立製片時代。

我記得鬼馬雙星係廣東話。仲記得亞sam同呂有慧在沙灘,背景唱住亞sam隻廣東歌"又遙又印輕飄飄,成條入晒眼淚水都標,節瓜咁大條,不得了!!!".............
INSAFE System
關閉

7 個回復

倒序瀏覽
舊電影人 管理員 2022-9-8 14:20:27
沙發
關閉
從"鬼馬雙星"先國後粵說起

唔係,第一次放映是國語,後來的版本才轉為粵語。那是1974年,咸淡水交界。

同年上映的絕大部份華語片﹕天網、聲色犬馬、金瓶雙艷、少林五祖、綽頭狀元 、販賣人口 、天堂、成記茶樓、小英雄大鬧唐人街 、朱門怨、方世玉與洪熙官 、洪拳與詠春----俱為國語配音。

如若不信,可去"香港電影資料館"
http://ipac.hkfa.lcsd.gov.hk:81/ ... rofile=#focus#focus
查去。

本人自問記性不差,年青時在影視界且有電影字典之譽(容許我認下屎屁),但新近的人名戲名完全記不到,so sad。

1974年,僅"阿福正傳、阿牛入城記 、大鄉里八面威風"等片配上了粵語,為件么?為什么"鬼馬雙星"會配上國語?這是研究港產片工業史的好課題,亦是對今天香港優先幫(例如天外有天幫)的掌摑。

蓋因當時園語片是主流,而"阿福正傳、阿牛入城記 、大鄉里八面威風"走舊粵語片路線,甘於二流化(亦是咸淡水交界),專博香港。"鬼馬雙星"是大公司嘉禾片---國語片重鎮。許冠文是國語片明星耶,伊雷、譚炳文、野峰等人怎能與之相比?亦可見當時的香港電影觀賞文化。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-8 14:20:52
板凳
關閉
nakamichi

引用:
原帖由 舊電影人 於 2014-1-10 02:06 AM 發表
從"鬼馬雙星"先國後粵說起

唔係,第一次放映是國語,後來的版本才轉為粵語。那是1974年,咸淡水交界。

同年上映的絕大部份華語片﹕天網、聲色犬馬、金瓶雙艷、少林五祖、綽頭狀元 、販賣人口 、天堂、成記茶樓 ...
咁國語版上影時有否播亞sam隻粵語主題曲"鬼馬雙星"?
另外電影兄提供的link,我找不到鬼馬雙星首影時,是有國語版本的資料?

鬼馬雙星 Games gamblers play /
語別:         
粵語對白 ;
物料詳情:         
109 分鐘 : 有聲, 彩色.
年代:         
時裝.
片種:         
喜劇 (片種)
故事片 (片種) -- 中國 -- 香港.
公映日期:         
17. 10. 1974.
製作地區:         
香港.
製作人:         
導演, 許冠文.
編劇, 許冠文, 劉天賜, 鄧偉雄 ; 監製, 鄒文懷 ; 製片, 薛志雄, 劉天賜, 劉志中 ; 出品人, 鄒文懷 ; 副導演, 吳石, 賀雲泰 ; 攝影, 賀蘭山, 李有棠 ; 音樂, 顧家輝 (即顧嘉煇), 許冠傑 ; 作曲, 許冠傑 ; 作詞, 許冠傑, 薛志雄 ; 武術指導, 朱元龍 (即洪金寶) ; 剪接, 張耀宗 ; 燈光, 鄭惠然 ; 錄音, 周少龍 ; 服裝, 朱盛喜 ; 化妝, 陳國雄 ; 道具, 馬文駿 ; 佈景, 錢森 ; 場記, 梁凱強 ; 劇照, 陳旭 ; 對白, 丁羽 ; 效果, 汪平 ; 卡通片頭, 區晴.
演員:         
許冠文 (飾鄧國文), 許冠傑 (飾劉俊傑), 許冠英, 丁珮 (飾阿珮), 呂有慧 (飾妹頭), 喬宏 (客串), 黃霑 (客串黃不文), 孫泳恩 (客串節目主持), 陶敏明 (客串), 羅蘭 (飾文妻), 王琛, 許紹雄 (飾大耳牛), 李昆, 石天, 洪金寶, 鄭君綿, 馮毅, 杜茱迪 (客串), 薛志雄, 劉天賜, 鄭少萍, 李燕萍, 金山, 金帝, 陳福慶, 馮祿德, 黃新, 陳非龍 (即陳飛龍), 葛利文, 張竣英, 熊德誠, 甘露, 馬笑英, 陶三姑, 陳立品, 曾礎霖, 王爾華, 王侃 (即黃侃), 藍天, 羅國維, 爾峰, 何柏江 (即何柏光), 黃順昌, 成運安.
出品公司:         
香港 : 嘉禾電影(香港)有限公司 ; 許氏影業有限公司, 1974.
其他機構:         
1974 [首映].
票房紀錄:         
HK$ 6,251,633.
使用權限:         
II ; TELA.
VCD IIA ; 得利影視股份有限公司.
片名:         
鬼馬雙星 Games gamblers play /
拼音:         
Gui ma shuang xing
內容簡介:         
鄧國文是監獄常客, 和他同倉的劉俊傑十分佩服文之賭博騙術, 一定要他出獄後合作騙財. 傑計劃向城中最大「惡爺」大哥全下手. 在賭局上大哥全及文展開龍爭虎鬥, 卻被一流浪漢偶然看穿, 大哥全召集手下追殺文及傑, 二人用意想不到方法脫身而去. (內容簡介來自 DVD)
製作機構:         
嘉禾電影(香港)有限公司, 出品.
許氏影業有限公司, 出品.
寰宇鐳射錄影有限公司, 影碟發行.
鉅星錄像發行(香港)有限公司, 影碟發行.
得利影視股份有限公司, 1991/3/28- 影碟發行.
洲立影視有限公司, 影碟發行.
星光傳呼鐳射影碟有限公司, 影碟發行.
館藏物料:         
DVD. 香港 : 洲立影視有限公司. 1 DVD (NTSC) (107 分鐘) : dts, 有聲, 彩色. 粵/國語對白 ; 繁/簡體中/英文字幕. 銀幕比例, 2.35:1. 數碼修復. DVD366 (c.3).
VCD. 香港 : 得利影視股份有限公司. 2 VCD (105 分鐘) : 有聲, 彩色. 國/粵語對白 ; 中英文字幕. VCD1199 (c.2).
劇照. 22 款劇照 (共 40 張) : 彩色 ; 27 x 38 公分. PH3917.
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-8 14:21:18
地板
關閉
《鬼馬雙星》1974年發音版本問題

不用全哂香港電影資料館的資料,以節省版面,唔通我又將上面所有國語發音片的所有資料抄哂出來?況且是我先引的,不用教老豆上床,單聲就得。Btw,電影資料館是做資料的,不是做研究的,認識渣到無倫。

關於《鬼馬雙星》發音,我解釋過,網友無針對我的論證(以後發行版本)進行辯析。為了求證,elaborate一下﹕
(1) 我當年看的是國語版,尚記得。網友check一check,是那一年看的?
(2) 電影資料館是根據沖印房的片尾演職員表做資料的,我認為是根據以後發行版本,《鬼馬雙星》重映過多次。
(3) but,不排除首映時有兩個版本。有那一位網友有記憶?
(4) 以下是《鬼馬雙星》國語版﹕http://www.letv.com/ptv/vplay/1624326.html
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-8 14:21:42
關閉
nakamichi

引用:
原帖由 舊電影人 於 2014-1-10 02:51 PM 發表
《鬼馬雙星》1974年發音版本問題

不用全哂香港電影資料館的資料,以節省版面,唔通我又將上面所有國語發音片的所有資料抄哂出來?況且是我先引的,不用教老豆上床,單聲就得。Btw,電影資料館是做資料的,不是做研 ...
哈哈,對不起電影兄,不過其實我已經唔係全部copy過黎,如果唔係仲大濟,我當年係在油麻地戲院睇首輪的,至於同期是否有國語版我就真係唔知了,其實當年就算香港無國語版,發行去台灣都要換上國語版吧,我copy的資料上,DVD/VCD都已經係雙語版,所以電影兄條內地視頻link,有國語一的都唔出奇,應是內地網友用DVD/VCD upload上去吧。anyway,呢個只是小問題,討論都應該完了。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-8 14:22:04
關閉
我做米高許的副導演

《鬼馬雙星》首映是粵語或國語的事實是可以查出來的,很多人還在。

我的pinpointing是港產片由國語發音為主流、轉去粵語發音的提出,時維1973年至1974年間,咸淡水交界。

我早年是米高許fans,研究至深,迷到去訪問佢(1974年)。佢唔知我係片塲友(跟過張徹﹔做過兩部半西片副導),訪問後叫我及另一朋友寫一個sketch試用,之後做咗"天才與白痴"副導,我亦胆粗粗由此進入創作領域,另話。

許氏兄弟+劉天賜+鄧偉雄+譚家明等人的"雙星報喜",是香港電視喜劇創作上高峰(當然也是西方料抄襲高峰期)。米高是wording專家,但入得電影界,都要講國語(大軍閥),研究香港本土文化優先的人如小彭(舊識)不可不知也,唔知死鬼吳昊有冇寫過。聽講國語(不是普通話)也是香港本土文化之一。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-8 14:22:41
關閉
由發掘米高許講到F小姐在李小龍事件中的位置

Tag返邵老六,明報話米高許係由六叔發掘出來的,我存疑,六叔識聽廣東話的精髓嗎?據記憶,米高許係由李大導(李翰祥)發掘出來的,"大軍閥"係李大導的idea。anyhow,用米高六叔大概是同意的,但將之捧為米高的伯樂,似有疑問。

總之人一死,就被捧上天,怎不見有人發掘六先生如何放走李小龍?倒爆出一個咁L唔知嘢又唔睇資料的消氏替F小姐說項,話F小姐話同李小龍傾傾吓被嘉禾撬走的。小,一係消氏無知,一係F說謊。稍有記憶的人都知道,李小龍在歡樂今宵中拂指彈開劉家傑(?)之後,要一年後才成名。中間上過永华片場---我寫過,當時則入行,遠遠見到他---中間當然也包括上邵氏搲欄脚。

十多年後,我服待鄒生女友L女士(製片人)拍片,以及幾年後親口聽到羅維導演說小龍事,竟略知一些影壇史實(除非二人講大話) 。L女士做事幹練,性格爽朗,(當時)大聲說出﹕電影潮流不是創(做) 出來,也不是闖出來,而是撞出來的!原來布祿士李係香港搲唔到爛腳之後,返番美國。唔知點,L女士竟跑去美國把他掘出來。假如話李小龍救返嘉禾(當時開山後十分不利) 的話,咁即係由L女士救返嘉禾,仲係無意中個種,邵氏點傾傾下俾嘉禾撬去呀?

林乜正問的(李小龍)年羹堯試裝,是成名後的事。之前寂寂無聞,叫價一萬美元一部,維成六萬銀港紙,有冇右搞L錯,當時張老徹都係收四萬元一部咋(我們是靚,當然知)。林乜正真係當消氏係神,乜都知。消氏要李小龍死後才入行(電視),港大生唔通會熟讀娛樂新聞?(我也是之後很久才知)
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-8 14:23:17
關閉
F小姐仲未上位

當時嘉禾都唔點睇重李小龍,倘不,都唔會派個二打六導演吳家驤(前電懋老演員) 去拍《精武門》了。消氏仲話讀歴史,冇D史實感,又唔肯睇人資料。F小姐於李小龍走寶事件中,處於乜位置呢?我大胆推測,毫無位置,因為當時仲未上位。

現在我用第一身引證史實。國泰於1970年尾執笠後,我在外流浪年多撈散工,於1973年入邵氏搲撈,當時承老劇務主任陳翼青關照做場記,於劇務室中竟然把我向一外江肥佬略為引領,肥佬當然冇乜睬我這個死靚仔,我一眼就認出他是前電懋導演袁秋楓,時為邵氏總經理(接替鄒文懷的吧)。

我記得半年後,F小姐班人才殺上來(老袁當然得走人)---邵氏片場及製片部在山上,山下大門的叫行政部。那個時候,李小龍己經成名了年多了,於李小龍兩年多前走寶事件中,F小姐當然冇位置。但消氏問到,唔通話自己冇地位咩。據知,袁秋楓似也是江淅人,當時邵氏掌權的,聞說是董千里(項莊) ,六叔群的是自己人。假如這是真的,F小姐掌權近十年之後,一個70寧波老翁電影大亨點和一個32歲香港仔相處一年呢?有乜好相處呢?都幾好笑!
回復 使用道具 舉報