請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
評《集結號》---戰爭場面(1)

終於跑去看了《集結號》,很意外地發覺《集結號》是一部大陸式煽情片而不是一部戰爭片。Over all,這套片Ok,我看得很舒服,馮小剛拍得很Neat,有感情在內。我個人觀感,文戲甚至比戰爭戲好以及耐看。

由於《集結號》的號召力在於打得似「雷霆戰兵」,所以受矚目,這裡就先談談戰爭場面這一方面。《集結號》好似「投名狀」咁,戰爭場面真係好勁,真係好似「雷霆戰兵」。插一句,《集結號》不止抄「雷霆戰兵」,而是主要抄「雷霆戰兵」原班人馬拍攝的迷你劇集《Band of Brothers》(冰天雪地突出戰役)。而《Band of Brothers》比「雷霆戰兵」拍得更好,描寫戰場上的殘酷,勝於「雷霆戰兵」,《集結號》就係抄襲 《Band of Brothers》的殘酷感。

20-1-2008 10:48 #109

INSAFE System
關閉

6 個回復

倒序瀏覽
舊電影人 管理員 2022-9-1 22:13:28
沙發
關閉
評《集結號》---戰爭場面(2)

《集結號》戰爭場面的好處好似「投名狀」咁,還是在camera work,在場面控製,在剪接身上。但是,拍得似《Band of Brothers》又點? 你始終不是拍西片。打個比如,西洋美女無疑係靚女,但始終係鬼婆,對我輩中國觀眾來說,有點格格不入。

《集結號》戰爭場面又係個一句,有形無神,但這方面卻好過「投名狀」,「投名狀」直情俾個鬼婆size的吹氣娃娃你嘆(指歷史及戰爭場面) 。

《集結號》戰爭場面的好處,是似西片,亦是他的缺點,因為無左大陸戰爭片的實質感(substance) ,即係無左大陸(非大陸片)應有的氣味。實質感分兩個方面:

(1)我們一向看大陸戰爭片,所習慣的戰爭世界,撇開歌頌款及意識形態,專指其世界的物質面。(睇得多,你就習慣大陸戰爭片的物質世界)

(2)從考証及歷史角度,大陸戰爭時代的真實性。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-1 22:13:43
板凳
關閉
評《集結號》---戰爭場面(3)

《大陸戰爭場面的實質感》

無論用那一個角度,《集結號》的戰爭場面的實質感都有問題,馮小剛太崇美了,正確來說,太崇仰《Band of Brothers》及「雷霆戰兵」了。《集結號》的戰爭世界不似大陸戰爭時代(角色及人性除外)

●火力太猛,太現代,非國共戰爭時的火力。以第一塲來講,唔似發生在大陸上。火力猛就似《Band of Brothers》,但國共時代,有多少自動步槍? (我非專家,憑睇戲經驗)

●神射狙擊手,似足「雷霆戰兵」,真係講黎講。神射狙擊手無疑有戲劇性(特登有條國軍得閒無屎疴射殺執錶佬) ,但太鬼佬叻。(歐陸戰場)神射狙擊手是專射軍官者(所以在越戰時,美軍是禁止在空曠地方向軍官敬禮的) 。

共軍當時無軍階領章的,國軍配傋神射手,豈不silver hand? 兵荒馬亂,神射手一拉柴(多數獨來獨往),支槍叫邊個賠?在國共時代,連望遠鏡都是奢侈品(首長才有) 。影片仲有一點好笑,執錶佬被打中之後,其戰友又輕易射殺神射手。(講返,我亦知道馮小剛在偷雞,影片中無一個鏡頭話係望遠神射槍,你又吹佢唔漲,總之就係九抄「雷霆戰兵」)

●綱盔。我最憎《集結號》就係呢一點,無左「共軍的世界」,全套片無左"土八路"的味道。有一幕仲仆街,連長將綱盔掛上無名士墓木上(那一片墓地也是抄「雷霆戰兵」的),馮小剛以為共軍是美軍? 仲唔止,有D非戰塲面(解放後),D軍人戴D軍帽,似足美軍。最後一場向四十七烈士致敬,居然有向天嗚槍的一幕,馮小剛真係當美軍片拍。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-1 22:13:56
地板
關閉
評《集結號》---戰爭場面(4)

《以戰爭邏輯要求》

本來睇古唔好駁古,這裡用一個戰爭片迷來要求《集結號》。

●四十八人守一扼要陣地,真係得啖笑。但這是一個真實故事,你只好Ow頭----唔係扼守一個山頭而係一個陣地?Ok,呢一點不講。

●敵軍有坦克唔用先推一班步兵送死,已經昂居。後來有坦克而無步兵跟尾,更昂居。三架坦克(?)掃唔低四十八人,就更更昂居。By common sense,步兵遇到坦克(何况三架),假如無重武器,係無得打的---指陣地戰。「雷霆戰兵」(最後一場)係智取,且是巷戰,另計。馮小剛真係當D戰爭迷觀眾死嘅!

●山炮不能當平射炮用,因為較唔到咁嘅角度。

●坦克一塲,後來不了了之,連長一班人無事。偷雞偷到離譜。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-1 22:14:09
關閉
評《集結號》---戰爭場面(5)

《以戲劇邏輯要求》

●《集結號》係真實故事,但會唔會係咁---可能並無戰事發生,並無"汶河戰役",只是四十幾條友失散流落前方,聽不到集結號,瓜剩一個。四十幾人係排級兵力,只能當偵察隊用。以影片場地看,守軍應要營級單位(3連五六百人,連級兵力則可守山頭)

同時睇唔出四十幾條友能咬住D乜野!這就怪馮小剛唔用心---無將「戲」拍出來。逢係拍戰爭塲面,首要交代(戲劇建立) 形勢:一是地形;一是兵力強弱形勢;一是指揮官心態。《集結號》最唔好是無地形的交代。

●連長係講左一句「呢到起碼要一營人來守」,但影片沒有說出四十幾人克敵的Drama,死打爛打就掂? 又係大陸戰爭片的老套!

●《集結號》第一場的戲劇邏輯好D(但都係唔清唔楚) ,第二場直情老套(死打爛打) ,馮小剛係老手,居然疏於「內部戲劇張力」的運用。無地形的交代+無「內部戲劇張力」(對方國軍無描寫,似一班幽靈),故此第二場其實有D悶,因為西片拍得太多。

戰爭塲面,子彈橫飛火花四射,這不是戲,這是奇觀,這是背景(Drama的載器) 。「內部戲劇張力」才成戲,或在於「強攻克敵」---如「雷霆戰兵」第一場,靠地形作材料;或「奇招克敵」---如「投名狀」的百步射箭(但拍得唔好);或「形勢逆轉」---如先嬴後输---Bravehert最後一場。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-1 22:14:34
關閉
《集結號》---戰爭場面(6)

●《集結號》戰爭塲面死打爛打真係老套,馮小剛都有試過用「多dimantional」手法,加厚場面的劇力(或張力),比如第二場的「指導員的死」,但扣得不好,拍得不好。港片最興「多dimantional」手法(徐克是大師),或會將指導員寫成是間碟,欲破壞工事,咁連長就有兩個危機。

當然,講下啫,將指導員寫成是間碟,是洒狗血,我是舉例。但方向係咁。「指導員的怕死」導致其他危機,才有戲,才叫「多dimantional」手法,唔係係度呱呱亂叫,指導員係度呱呱亂叫係「性格建立」,不是加厚這一場的劇力。但,大佬,呢一場邊可能哂菲林搞指導員的「性格建立」呀,可能為左扣佢最後自殺一場。

●戰塲上血淋淋斷肢斷手鏡頭太多,直情抄「雷霆戰兵」,但劃虎不成反類犬。美國人美國片珍惜人命,才有這種震撼鏡頭,共軍人命不值錢,血淋淋斷肢斷手鏡頭反而有核突兼作狀的感覺。

係其他欄睇到《集結號》原著小說『官司』(多謝該網友),得到更多信息。http://www.hkreporter.com/talks/ ... &extra=page%3D2
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-1 22:14:50
關閉
我可以提幾樣野。

第一,電影《集結號》改編小說『官司』,有很大幅度改編,但改得唔錯。各有各的好處。

第二,《集結號》和『官司』各有不同的主題偏重性---唔係唔同主題,係偏重性。兩者各有「感動點」。小說不論,而電影《集結號》的主題及「感動點」拍得好唔好,下面再論。

第三,從小說『官司』中找到我上述話睇唔到戰爭的來龍去脈的地方。
回復 使用道具 舉報