請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版
系統已解析youtube視頻,ID:A2VMwf58M3I
https://www.youtube.com/watch?v=A2VMwf58M3I
《人選之人—造浪者》| 正式預告 | Netflix(2023-05)

INSAFE System
關閉

39 個回復

倒序瀏覽
admin 管理員 2023-5-31 18:15:30
沙發
關閉
摘談台灣劇﹕《人選之人--造浪者》
一套平庸的政治飛機劇

很少專看台灣劇,聽到肥亨利(巴比塔)話呢套《造浪者》仲好過house of cards《選戰》(注),趕忙跑去look look。乍看,套劇拍得好似好現代、人物眾多、場面繽紛。
初以為正面人物群(公正黨)是影射國民黨(因為在野)而去懟對方(因為執政對方也是一個孫性女總統)。睇落去才知上當,原來「正面人物群」是一班民進黨的1450,如何造捧一個男人婆林月真(影射蔡英文)令之當選為總統的歷程。稍為懂得台灣政治的人,看到此劇,都會作嘔三天。

這是一套平庸的政治飛機劇。

(1)
注﹕眼大睇過龍、以為肥亨利講美劇house of cards,原來係「至少比抄House of Cards嘅《選戰》好好多倍」。
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 18:22:40
板凳
關閉
真實背景資料說明

蔡英文出身於台灣國民黨政治官僚(李登輝愛將), 骨子裏是台獨分子,創立兩國論的主要人物。馬英九初任(2008-),民進黨勢頹,蔡婆扛大任,任民進黨黨主席,率眾狂打大陸來台官員,得暴力小英之譽。
馬政府末期(2015),民望跌破十點,小英遂而當選台灣總統(2016), 兩年後就仆街,九合一選舉大敗。
現今蔡婆執政無能,但選舉了得,期間建立了1450部隊。

1450意指民眾黨政府用1450萬經費券養的一批文宣網軍部隊。據此打敗了韓國瑜(2020),以及打敗了強爭大位的賴清德(2021)。1450是惡名昭彰的代名詞。
民進黨正確來說,是沒有文宣部的。大概採取自「民意調查中心、新媒體中心、網路社群中心」三個部門。
1450屬空軍層次。
民進黨發言人多是立委階級,非落選議員能擔任。

(2)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 18:22:53
地板
關閉
你老味,港台兩地對此劇都讚口不絕!
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 18:23:06
關閉
(轉貼)
--------------------------------------------------------------
《巴別突擊塔第209集20230517文字完全版》

《造浪者》唔紅係因為無YC最鍾意嘅反共同民主大法好

• 問:想塔哥生活雜誌影評下台劇netflix : 人選之人造浪者 呢套劇係講大政黨入面既小齒輪角色。好似係香港唔係好hit,連黃屍都唔係好推。不過感覺呢套野屌打左好多topic 有D 到喉唔到肺, 例如係女性參政,職場欺凌

• 答:呢個點唱真係考起我……首先我係完全無睇台劇嘅習慣,連之前《國際橋牌社》都無睇;然後因為呢位網友提一提諗住試下睇少少,幾乎搞錯咗《造浪者》同《造後者》……Anyway既然有網友叫到,我點都會嘗試睇下的,不過唔知幾時先睇得完同大家介紹……

• 暫時睇咗一集,覺得算係一套OK嘅台劇,雖然講啲嘢有啲膚淺,但有時遷就大眾就係咁,至少比抄House of Cards嘅《選戰》好好多倍。至於點解黃屍唔撚推,係因為套劇只係聚焦選舉嘅各種旁枝末節同黑暗面。事實上相比起台灣,香港最撚叻就係做倒個立法會議員,仲要立法會根本無立法而只有相當有限嘅審議權,當然無可能好似台灣咁有一個咁成熟嘅競選工程。同埋黃屍狗民主質素太低,求其搵啲邪教式口號同埋將異議者污名化做「熱狗」就搞掂,連雷動、初選呢啲咁撚離譜嘅操控選舉機制都可以搬埋出黎,仲駛乜好似台灣咁打選戰打得咁專業?

• BTW,以前睇開有個作者叫人渣文本,本身就幫過馬英九打過總統選戰,以前都出過書講相關嘅嘢都好專業,但唔知仲搵唔搵得番佢D書黎買

回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 18:24:37
關閉
系統已解析youtube視頻,ID:-VLB32uYa0U
https://www.youtube.com/watch?v=-VLB32uYa0U
2023最強台劇?!人選之人到底有多好看 你看了嗎?
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 18:25:11
關閉
系統已解析youtube視頻,ID:m-InTD9DhFQ
https://www.youtube.com/watch?v=m-InTD9DhFQ
飛碟聯播網《陶色新聞》陶晶瑩 主持 2023.05.17 台劇天花板?幕僚職人劇「人選之人-造浪者」掀熱議 Feat.艾莉、史丹利 #人選之人-造浪者
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 18:28:05
關閉
系統已解析youtube視頻,ID:TegUQ3_wHEA
以上都是台灣佬台灣婆吹捧式劇評,
以下一條則是香港仔無知的劇評﹕
-------------------------------------------------
https://www.youtube.com/watch?v=TegUQ3_wHEA&t=201s
《人選之人:造浪者》香港人太監睇春宮|台灣人要珍惜自己建立的民主|Netflix|粵語|廣東話|影評|阿影]
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 18:28:42
關閉
摘談台灣劇﹕《人選之人--造浪者》
抝腰反寫

先講講打飛滋這一點。
查一查資料,呢套劇原來係由當今民進黨政府(公視)以及大慕公司聯合製作,咁就解釋了一切。但幕後創作人都不需要用如此低庒的打飛滋手法的。
---這一年來,民政黨政府明明貪污無能、道德敗壞、民怨四起。套劇卻抝腰寫成蔡婆(林月真)在野,仰攻執政的國民黨政府(民和黨)。
當政者必然是很多敗績的,咁就好寫了。但the fact is,現今民進黨政府衰過劇集中的民和黨一百倍。
---近年來,蔡婆(林月真)身負假博士之「譽」,貪權陰䳱、一付文青豆腐婆之狀、七百多天不見記者,慌失失的讀稿機。劇中卻把她寫成一個昂堂七尺,江青男人頭、江姐般正氣的革命聖婆。被一班1450友「人選」喎,也被人民選出,成為造浪者了(風潮人物)。一班主角1450友也是造浪者(queen maker),一地飛機油,行人小心。

(3)
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2023-5-31 18:29:11
關閉
摘談臺灣劇﹕《人選之人--造浪者》
缺乏政治信念

好吧,撇開鄙人討厭民進黨、容忍有人打飛滋,不談,以創作論創造,Pro民進黨編劇也可以據實以此題材去宣揚民進黨領導人的。
當然正路的創作者多選擇「揭露政治以及權力的醜陋」的寫法,如《House of cards》等。荷里活大部份選戰片都會採用這種路線,正面描寫政府的劇集不是㳇有,如《白宮風雲》,但《造浪者》根本唔知亦唔識《白宮風雲》的寫法。
《造浪者》不作此圖,或者無能作此圖。一套政治選戰劇,居然全劇沒有脊樑思想,沒有一點兒提及政治信念,而人物本身也沒有政治信念的絲毫表現的。
劇中政治議題,固然跳過了敏感話題(如統獨),而揀一些老生常談的「環保,貪污、廢除死刑、官員淫賤、同性…」來襯底(不是描寫),搵戲來做。
你老味,就連這些老生常談的議題,所有人物都冇表過態,沒有argure過什麼,衰過香港的《鏗鏘集》---《鏗鏘集》作者是有觀點的---劇中的「同性」以及「廢除死刑」其實是可以發揮一下的。《造浪者》是一套空心劇‧
虧那個香港「阿影」說什麼「造浪者」人物立體、豐富,說什麼政治、選戰是配菜。你老味,套劇係專講政治、專講選戰的呀!唔系點叫做造浪者呀?至於什麼職場斗爭、什麼人物衝突的描寫,同樣仆街地貧乏而虛假---下邊另談。

(4)
回復 使用道具 舉報
1234下一頁