談消家班影業發展(一)---《3D肉x團》究竟蝕定賺?

去年(2011)我以舊行家身份評析《3D肉x團》一片,是以投資角度評論:用2500萬拍一部三級片,值不值得----純粹花生友取態。結果,証明「3D+情慾」是一個大成功的綽頭,消氏本人影史可留名。《3》片在港狂收4100萬,全行大跌眼鏡,本人亦認輸。消氏以後開拍的影片計劃,我都沒有評論過。消氏無章法的拍戲及拍資,一般人真係唔識睇。(本人自認敝鄉,以下是靠某舊行家朋友指點下的評析)

然而,我雖估錯《3》片香港票房,但整體港片投資哲學沒錯。話說,做任何生意,都要講市場的,都要講回收的。係行內,白痴都知道超過千萬元的製作,假如冇大陸埠(三級片又冇乜海外埠時),肯定會蝕本。因為票房收入拆返嚟只有35-40%到。投資2500萬製作,不計宣傳費,全球就要賣7500萬到才能埋到本,冇大陸埠,賣條毛?消氏當日對住長毛話,《3》片香港票房就回收了成本,係擘大眼說謊(今天則對住肥婆J話《一路向西》賺硬一千萬)。香港就算狂收4100萬,到肉的只有1500萬到。

INSAFE System
關閉

8 個回復

倒序瀏覽
舊電影人 管理員 2022-9-3 22:25:48
沙發
關閉

而大鑊的是,《3》片擾嚷年多,宣傳費用直如天文數字(公司開支亦是一大筆) ,估計製作以外的開支---有人話2千萬,有人話3千萬。總之,結果中國3D數X(807x)2010年年度報告話蝕咗三千六萬----《3》片所賺去咗邊度?行家朋友話,唔好傻啦,去年《3》片是暗瓦底,慘勝了。

仲唔知扣埋個億多銀集資未?行家朋友話,個億多銀集資,理論上係係股海中蒸發,而非蝕去。至於蒸發了去那個地方(恆指又冇大跌),毋庸多說。行家朋友說,這似是影行中「賣大座蝕大本」的老故事,今日新穎者係蝕本的人不是直接投資拍戲者。同時,個人認為,由於《3》片近乎九拍,得不到行家的尊重,這也是冇乜行家穌呢班人的原因之一。朋友說,《3》片暴收,但幕前幕後冇一人扎起,煞是怪事。本人脫行太久,亦唔識財技嘢,對朋友此番言論,無資格置喙。

行家朋友又補充,《3》片製作費2500萬,似乎有D報大數。但點都好,公司蝕咗三千六萬,而《3》片本身究竟蝕定賺?無人知。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 22:26:00
板凳
關閉
avogadro

回覆 545# 的帖子
賣大座蝕大本, 會唔會同13年前 [風雲] 同一類case? 一樣收 4,100萬
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 22:26:21
地板
關閉
>>引用:
原帖由 avogadro 於 2012-9-26 08:12 AM 發表
賣大座蝕大本, 會唔會同13年前 [風雲] 同一類case? 一樣收 4,100萬 <<

應該係另一種case。朋友同我講嘅係「夾錢買馬票」呢種事。分為:有心唔中嚟揾錢,結果係「票房仆街蝕大本,一拍兩散,袋袋平安」。第二種係點知中咗(馬票),唔知點好(如西片《Producer》),記憶中,影行冇咁嘅事。第三種係「賣大座蝕大本」,而幕後人係想大賣座的。觀乎《3》片力谷宣傳就知,而背景轉咗,賭桌似在股海這一邊,是今天的新玩法,而蝕本非其所願,電影公司這一瓣結果蝕幾千萬,估計,除了「不肯慳+不識慳」之外,策略上表現出無章法:「落重本投資冇大陸埠的片」,亦是其中一個原因,但講到浸,影片目的係集資非回收。

《風雲雄霸天下》(1998)係大公司嘉禾投資,點會係「夾錢買馬票」呢種事呢?(應是BangBang的《狐蝠》的模式)。《風雲》當年大賣座(4100萬),蝕唔蝕大本,我唔知(有大卡士喎)。據記憶,這一種特技片一出兼賣座,文雋(該片監製)就鼓吹香港一定流行呢種片,我當時在報章有專欄,斷言呢種特技片一定唔流行。一句話,成本太重。好比汽車好賣,但香港唔會有汔車廠一樣。香港電影工業(即三品中的產品層次)始終係山寨仔公司層次----大如嘉禾,也是山寨仔公司。(但港片作品層次,創意一流)

這也是十多年後我反對「攬住3D會發達」的根據。3D是技術,不是技巧。內容結合技術(如《阿凡達》)才能產生效果。「第一部3D情色片」even不是技術取勝,而是綽頭。用幾千萬催谷出一種觀眾渴望,這方面是成功的,所以獲得了「傑出市場策劃獎」(此獎和影行無關)。我認為,電影百分之一百需要綽頭以吸引觀眾入場(綽頭低不低俗,是另一議題),但不能當主菜,也可一不可再。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 22:26:47
關閉
《3》片獲(2011年)「傑出市場策劃獎」

關於「傑出市場策劃獎」,嗲多兩句。據資料:

『...........《3D肉蒲團之極樂寶鑒》再獲佳績,於10月17日舉行的“HKMA/TVB傑出市場策劃獎”頒獎禮上共得三獎,分別為“市場策劃獎-銅獎”、“最具創意獎-發揮三維想像3D肉蒲團突破傳統框架”及“最佳演繹獎”。

“HKMA/TVB傑出市場策劃獎”由香港管理專業協會於一九八五年創辦,創辦至今第二十六年,今年為第一次有電影系列入圍角逐獎項。評審團對《3D肉蒲團》的評語為:“這是個大膽、創新、且具成本效益的市場推廣計畫,利用創新的產品設計及突破傳統框架的宣傳策劃,為本港電影業打開新的平臺,並創出破記錄的佳績。除了對電影造成深遠影響外,亦衝擊了從業員改變推廣電影的手法。”......... 』

(2011-10-09新浪)

(1)
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 22:27:19
關閉
人們應該肯定《3》片得到這些獎項的,但於影行來說,是不足一哂的。而於我來說,HKMA/TVB係開《3》片玩笑。我前年著有長文欄,就係想証明《3》片市場策劃屎。

我睇過一部Danny DeVito 主演的《Other People's Money》(1991),其中有一警句:「世間上最蠢的事,莫過於擴大投資一種市場萎縮中的產品」。影行人話「世間上最蠢的投資,莫過於重本開拍一部冇大陸市場的影片」,朋友再加一句,蠢上加蠢是重鎚宣傳。朋友又話,but,唔重鎚宣傳,影片又點會賣座,影片唔賣座,又點集到資。

所以HKMA/TVB係亂彈琴(或故意欺騙),朋友話,《3》片明明市場策劃屎,仲有獎攞?4100萬係(本地)營業額,非市場回收呀!睇真D,HKMA/TVB似乎分不開「影片市場+產品市場策劃」Vs.「產品推廣策劃」的分別。然而,後面他們又著重「市場推廣計畫」一詞了。(我知,marketing係refer to推廣,而我用的"市場"refer to market)

HKMA/TVB在頒獎詞中說:「《3D肉蒲團之極樂寶鑒》....且具成本效益的市場推廣計畫….」,但睇下0807x一個月前(2011/09)年報點講:

『....由於在本年度出品之3D電影對觀眾及本集團而言均屬新項目,故投放之廣告及推廣開支較預期為高。連同於年內出售擁有影片版權之公司影片版權之減值,此業務分部錄得虧損為18,900,000港元(二零一零年:42,900,000港元)。』

是「投放之廣告及推廣開支較預期為高」耶!!! HKMA/TVB是不是公開欺騙受眾?朋友話,唔使勞氣,HKMA/TVB基本上無人識,好大可能係借塞個獎俾《3》片,以宣傳自己。佢地班人,唔通唔識炒股咩,唔通唔知影片同股海的關係咩。

參考
http://finance.sina.com.hk/q?s=08078.hk/info/2.html

(2)
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 22:28:23
關閉

談消家班影業發展(二)-----《3D急涷x》和《3D紫荊x》

去年(2011/5)《3》片大賣之後,消氏意氣風發,儼若king of the world(占士金馬倫),所有片都可以點石成金咁款,當時宣佈過什麼《功夫BB》的九嗡片等。最後(2011/11)決定開拍《3D急涷x》和《3D紫荊x》,前者號稱投資1.5億元,後者號稱投資7千萬元,與大陸合作,港方佔1/3資金,云云。

咁嘅拍片策略,令人搖頭不已。但消氏當時已成電影神,冇人敢擢其鋒,固然冇乜行家(包括娛評)穌呢兩部戲,但亦冇乜人彈呢兩部戲---包括小弟,只說了「睇你點拍」的話---說了等於沒說。當時我的行家朋友聞訊卻大嚷:「某某係唔識拍戲的,學咩人拍合拍大片?」。誠然,和大陸合拍大片,程序繁複,困難重重,唔係話拍就可以拍。朋友話,唔好傻啦,話消氏&Co.在「搞拍戲」而已。

由於消家班當時風頭火勢,兼唔好阻人發達,朋友當時(疑似)踢爆之言,不宜公開。現在時間過了近一年,資大概也集了,可以講一下----but朋友純是推論,並冇實証。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 22:29:21
關閉

所謂「搞拍戲」,即是以籌拍的動作吸引資金。在外國都好興有理冇理拍咗一小段Trailer,印幾張爛鬼海報,去各影展兜售(預售),有人入搭,簽咗買賣合約(大概俾小小訂金),該搞手(通常係producer)回國以這些合約為據,拉金主入搭投資---呢D係高級搞拍戲手法。

而香港做法係先mark到一個大卡士作起步點,拉到片花合約,就有金主入搭。而消家班賭桌似在股海這一邊,睇下這一年來807x集到幾多資就知道。朋友話,仆街,大陸唔好靠害,真係批出批文俾佢地開拍---馬票中獎係係大陸手上!D政治仔仲講乜嘢投共,膚淺到暈。

講返搞拍戲,朋友分析,《3D急xx》係大陸佬(院商)口頭答應(有乜屎忽數,冇人知),消父子於是大搞。以(號稱)四千萬簽咗子彈,應該要俾兩三百萬訂金卦。子彈亦係老雀,收咗錢,咪俾你舞囉。又gill頭又拍海報,搞拍戲啫,咪搞住先囉。朋友話,彈爺睇死你開唔成,訂金白攞白不攞。消氏公司話明影片2011/04開拍,彈爺一過屈尾十去拍《特殊身份》跟住又拍與發仔合演的《大鬧天宮》。《特》片導演霍耀良正是23年前《急凍寄俠》(1989)的導演。霍仔係(1981)隨消氏轉投邵氏的消氏子弟兵,點解唔揾佢翻閹?而相信在拍《特》片時,會和彈爺笑談《3D急xx》的傻佬做法。

(2)
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 22:31:08
關閉
朋友又話,搞拍戲冇人話你,但消氏做法令人搖頭、異相。億幾銀的投資,居然會在網上做大龍鳳,會同網上友仔度劇本,煞有介事話度到第幾稿。消氏基本上係褻瀆拍戲。而投資2/3的大陸金主居然無say,任佢舞。一片之靈魂的導演彈爺居然行咗開去,連搞拍戲都係九搞。

朋友話,消氏有時short short地,話當年襟住自己,特登俾麥當雄成名咁話,笑死行家。朋友話,以電影(編導製及魄力)論,阿麥可以稱得上為教授級,消氏相比之下,仍然係一個小學生。唔係話踩邊個,朋友話,消氏仲唔知乜嘢係電影/拍戲,佢even唔識電影文法。自稱為《3D肉x團》作品人,佢唔知作品一定係refer to導演者。

消氏自詡電影神,卻活在麥氏陰影下,有冇搞錯,22年前的《玉蒲團》,明明無利可圖,仲去翻拍?而,連抄都到一Pat屎咁。朋友話,估計消氏被人滾,《3D肉x團》拍成七八十年代feel的武俠片,皆因主事人唔識拍戲,但又裝假竇去劃story-board,行內人為之齒泠,另話。

(3)
回復 使用道具 舉報