評《一路向西》第一部份:產品、作品分析
-----影片成績65分:

跑去看了《一路向西》,撇開喜不喜歡咸片,以電影論電影,戲是可以的。如石琪所言,各方面都稱職,令人看得舒服----現今港片能令我不討厭,己十分難得。這裡可以用「產品、作品、商品」角度,再加上一個社會角度來分析。

《一》片是一部2100年代以本土趣味為主的低成本三級片(色情片)----在行內冇卡士就叫低成本。片主拍得貴(號稱一千萬),是另一回事。《一》片全片沒有卡士及起用新人、新導演,有此成績,不錯。對比租劣的《3D肉x團》,我給以《一》片65分;《3》片30分;《低俗喜劇》85分。人物豐富,影片場面多頴,場景跨度大,以產品的角度看,是不欺場,擺脫了九年代純色慾三級片的格局(場面場景欺場的可參看《長江七號》及《3D肉x團》)。《一》片另一方面,想朔造成一部社會寫實劇----不甘於拍一部純仆嘢片---故此有這種戲種設計。

《一》是以名著改編,這有好處亦有壞處,片主首先似乎以商業作考慮,以廣招徠。高登小說---以為:「百萬人點擊就有百萬人次入場」,這是某人一貫wishfulthinking的盲點,不贅。

(1)

INSAFE System
關閉

8 個回復

倒序瀏覽
舊電影人 管理員 2022-9-3 22:19:47
沙發
關閉
----幾乎全新創作、描寫sex的文藝咸片

事後去看了一遍小說(希望我無看錯---三萬字版),令我大出意外,影片幾乎是全新創作的,小說內容僅是影片中的一段戲。消氏在節目中吹噓他是「影行第一改編高手」(案例是星仔的「鹿鼎記」云云---改到韋小寶可以同東方不敗衣邑),固然是認叻傻佬的慣言,但影片的另行「續作」故事,卻令人耳目一新。原著『東莞森林』小說實在太單薄,是一夜情式篇章,且是意識流體,假如照足原著,是改無可改的。

咁奀的短篇,片主說用了一百萬購買版權,是不可思議的事。朋友曰:你又信?頂多幾皮嘢矣,行內一個劇本費都唔會超過20皮啦。某父子說謊成性,小說版權只是拿來宣傳而已----可惜大陸佬唔識什麼村上春樹(今日周日票房得七十萬,竟比昨天少十萬)。

講返改編,《一》片篤龜自編自導自演的係肥輝,老細消唔知參與幾多。如上述,《一》片是「續作」故事,人物及情節又加得幾豐富,戲劇世界擴大了,分為三個:性成長世界;性挫折世界(女友一段,旁及中環麻甩佬世界);叫雞世界(慾與情的交流及矛盾)。「故事續作」的戲劇企圖是不俗的,這是一個描寫(或刻劃)SEX(性)而非僅展現Lust(色慾)的故事,當然影片中包含了色慾場面,至於睇肉家會唔會覺得唔三唔四,非我輩所能知。我看有網文嫌120分鐘太長,頭四十分鐘戲幾乎睡著云云。

(2)
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 22:20:04
板凳
關閉

-----《一》片比《低》片低幾級的比較

朋友話,消氏始終只是一個X流的電影編劇(度故事他可能好叻)----「3D肉x團」露哂底。大胆講句,佢仲未進入電影藝術的真諦,佢唔識用電影手法講故事。我講一流電影編劇,係指王家衛彭浩翔等人。例如,幾個戲劇世界mix(混合)有機地展示,而產生現代電影感覺,幾考牌的。比如,《低俗喜劇》就游刃有餘,令影片產生一種(肌理上)立體效果,不至於成為一部簡單笑片。

《一》片整體成績不算太差,但對比《低》片,如小巫見大巫。同是意識流體(心聲表達),《低》片以「監製課堂台上自述」作主軸,包攬全片而滴水不漏,可謂高手編法。九十分鐘可以講好多嘢,唔使用120分鐘的。可以睇到,《一》片場口劇場性形式居多,《一》片係唔識王家衛個種電影感形式的。消氏似乎仍流於電視劇式過場---不知道肥輝發揮有多少----無錯,《一》片間中亦有D flash back式過場,但都是點綴式的,非結構性式的。而《低俗喜劇》一半劇場性,一半電影感(尤其是過場)。

(3)
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 22:20:17
地板
關閉
----倒叙不好、意識流體沉悶

《一》片係用上倒敍(backward)手法,但這不是電影感手法,且是老吃老做式。《一》片主體叙事結構還是平鋪直叙的,倒叙係用來包(flod)個故事---少年香蕉性史。但開得唔好,例如,影片開場唔夠兩分鐘就倒叙---有冇搞錯?因為未睇過小說的人,係唔知主角係乜水,係唔會入(倒叙)戲的。這種倒敍開法,連七十年代片都不如。

《一》全片仲用上意識流體(心聲表達)(OS)叙事---我唔太抗拒,但唔知睇肉家觀眾會如何。電影界以前係唔準用OS叙事的,後來流行返(如王家衛電影)。咸片用心聲表達手法,得唔得?冇話唔得,咁主角人物心理會清楚D,會懶有深度咁,但會似文藝片囉,但冇人話唔準拍文藝片式咸片。而小說本身係全意識流體喎,真的好難改。

(4)
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 22:20:32
關閉
----世界的結合、main moving point

再講返三個世界的結合以及影片的main moving point(不想用主題這個層次),比如《低俗喜劇》就好高手,有肌理感,主軸清楚而不失趣味:一個好心欄疸監製血淚史;橫切香港仆街影行;過程同時亦是一個adventure(「官人我又有」以及靚女投懷含J)。main moving point係:最後笑淚交迸、苦樂共與----《低》片是一部smart 電影,賣座不為無因。

而《一》片因為貌似有意思meaningful,消&輝貌似有D意圖,所以可以用此尺度作出要求:不同世界的結合及main moving point。

可惜,二人功力似乎不及,似乎揾唔到焦點及去唔到某種深度。比如,開場上火車就回憶「少年香蕉性史」,觀眾就唔知係講一個雞蟲故事抑或係講一個少年的故事。正路好簡單,雞蟲十五十六(對北上)Tag(扣)去少年香蕉十五十六(對女性)咪得囉。但影片又死版地忠於原著:大談什麼「你建立了二十多年的價值觀,會在打一兩次冷震的剎那間,完全地崩潰..」,咁就導致結構鬆散。

(5)
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 22:20:46
關閉

----咸片與寫寫實片treatment的balaning

主角成長後與女友的「性的挫折」,編導似乎balance唔到咸片與寫實片的分際,(正如上一段要女學生剝衫仆嘢一樣---女學生立變AV女星)。可唔可以咁:英國女友應是發花顛,大搞不正常性技;而香港女友應是性潔廦(有怪招),令主角受到性壓抑,才導致第三段北上叫雞。

現在,英國女友一段太短,唔清唔楚(梳化翻倒就結束?)。香港女友一段又太長,愛與性的矛盾得鬧鬧搞搞,AV唔AV,寫實唔寫實。夠胆的可以不讓香港女友剝,當然亦無被仆到。主角由此受壓抑,到去到東莞遇到小思,小思竟酷似香港女友,才大剝狂仆,情慾結合。在電影上,前面香港女友唔剝,會誘惑到觀眾,最後一段才有爆發力。點會揾個蒙牛嚟壓軸架----小說原著是楊采妮款。

《一》片編導未諗掂咸片與寫寫實片treatment的balaning,以為一定要男主角露屁股仆嘢,才是咸片。假如不這樣想,中間一段可以俾別人孭剝衫仆嘢戲,比如那個女上司,可以是冰美人(或扮lab)而床上狂放的,現在唔生唔四----原來真係一個醜上司,但演員又唔係好醜。

(6)
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 22:21:00
關閉

-----意思、意境、主題、main moving point

《一》片可唔可以發展出main moving point(不想用主題這個層次)呢?據消氏在節目(19/09)中說,擔心影片太有意境(指最後一場),云云。對唔住,又嚟九噏,the fact會唔會係將咸片拍成文藝片feel呀?成套片就會「墮」----擔心有理。而小說的irony(所謂好笑位)又係文字式的(OS),唔文藝都唔得。

最後一場,那不是意境吧---有意思(meaning)才能產生意境的。對一隻剛小完的雞產生愛(love),是不能成為意思的,因為唔通。那不會產生愛(love)----頂多是obsession moment(一時的迷戀),朋友估片主好少叫雞。係咁的,原著小說可以用文字營造出主角迷戀+迷惘(lost)----小思並沒有回嚮----電影是很難做到的。但《一》片中卻描寫小思回吻,是不通的---難道編導真的認為主角"特別"?編導唔能夠強姦角色的(迫小思愛主角),鏡頭浪漫唔等於內涵浪漫,編導陷於自己製造的xx分裂中,觀眾則得啖笑。而人網大播情歌的一段,是叫雞過程中片段,也是一種xx分裂,為文而造情。

(7)
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 22:21:12
關閉

-----《一》片的可能main moving point

《一》片可唔可以發展出main moving point(不想用主題這個層次)呢?可唔可以咁:一係用如上述小思=香港女友來fullfill愛慾的結合;一係就真係探討叫雞的哲學了----所謂主題了。原著小說的「北上縱慾V.s祖國女性低賤」的主題性是非常高的,此是作者的感受,非價值觀探討,貌似真實的,所以可貴。這一點,《一》片編導大概handle唔到,亦無可能拍得出。

消氏仇中仇共,套片唔知拍乜(指主題性),但在節目(26/09)中居然八噏出一句:「影片有政治隱喻:物質(肉體)上北方給予我們,但心靈(精紳)上北方需要我們」,班擦鞋仔唔知佢噏乜----唔通主角北上宣揚民主?事實上,片主係企圖用咸片餵大陸佬,衰過用物質(肉體)餵之。

《一》片可唔可以發展出main moving point?如果唔講哲學(價值觀探討),似可用「最後用叫雞來relief少年性壓抑+成年性挫折」,如何relief法?我亦諗唔出。假如用這個觸動點,大概是一個特別嫖客的故事,而非一般嫖客的故事。

(8)
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 22:21:23
關閉

-----喜劇、人物、casting、3D

評論其他技巧。

肥輝話少年一段參考《American Pie》,以一個新導演來說,成績已經不錯。但某方面仍嫌生澀,好難跟彭浩翔相比。比如少年主角在廳中打手槍一幕,是一個重要的sit-com,但這個sit太牽強了。電影鐵律,人物不能太愚蠢,不然就是揾戲嚟做。比如主角點會著唔切衭?劇本基本上係末度掂。(著唔切衭係點,但要度到達到呢個點)

《一》片這種小缺點很多(如醜女會和少年主角仆嘢---冇伏線醜女中意主角,等等)。《一》片編導似乎以為「得意」就係喜劇,唔多識用錯摸(誤會)呢家嘢,應去學習下《低俗喜劇》中拿西=奶閪一段,學習下《低》片點將喜劇點鍊到盡(食野味一段),之咁,這是功力問題,好難學。或者,《一》片編導心目中根本冇諗過要拍喜劇,以為向西村上春樹的心聲對白已經夠好笑。

此外,就是side-line人物的浪費,幾個side-line人物都有性格過主角,都有戲的可發展性,偏偏有造形有設計但無發展。其實side-line人物的戲不用拍出來,用透視法說出來即可。無寫占士王靜女友等的intention,是一大浪費。影片中唯主角有intention及太多感受,是一大敗筆,這可能受小說之累。

用主角做埋少年角色,是一敗筆,點解編導咁有信心觀眾會接受?

奇怪,影片中的3D不突出,似乎可有可無。

(9)
回復 使用道具 舉報