plitmam767

簫生完成了選舉工作後,馬不停蹄的改組網台,他兒子的電影"一路向西"也上映了,聽說開畫票房勝過"低俗喜劇"。知悉樓主以前幹過電影工作,可以評一評"一路向西"成績嗎?

INSAFE System
關閉

12 個回復

倒序瀏覽
舊電影人 管理員 2022-9-3 16:48:25
沙發
關閉
kung_fu

佢果套什麼向西甜片應該就唔係好收得! 剛才經過戲院睇下的座位表,都無乜劃位?? 而且同上一套甜片比,依家邊有自由行咁有神心落黎睇佢套戲呀!加上講東莞黃色事情,上面好多人都知啦,洗鬼睇你套野!
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 16:49:19
板凳
關閉
功夫講《一路向x》入座情況,又試吓嗲下。

票房D嘢,係講相對的。小本經營的,如三四百萬製作費的(注:僅指製作費),假如香港票房過千萬,就等如中六合彩。大片就唔得,比如星仔的西遊記,兩部都過二千萬票房,但係人都知蝕到入肉,因為星仔片酬就要千五萬。乜叫大片,以前好少人拍七八百萬的戲,因為唔生唔四。製作費超過千一二萬,就係大片。大片就要大做,咁往往就蝕(大做的)宣傳費。

近年港片生態丕變,但生意基本結構冇變。據舊行家朋友分析,舉例,《3D肉x團》係小片(冇卡士)大拍(2500萬)超大做(宣傳費前後估計超過二千萬)香港狂收。而今天的《一路向x》,朋友話,應該係小片(冇卡士)中拍(號稱一千萬,行內估600萬)中做(宣傳費比一般片高)。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 16:49:32
地板
關閉
功夫講《一路向x》入座情況,又試吓嗲下。

票房D嘢,係講相對的。小本經營的,如三四百萬製作費的(注:僅指製作費),假如香港票房過千萬,就等如中六合彩。大片就唔得,比如星仔的西遊記,兩部都過二千萬票房,但係人都知蝕到入肉,因為星仔片酬就要千五萬。乜叫大片,以前好少人拍七八百萬的戲,因為唔生唔四。製作費超過千一二萬,就係大片。大片就要大做,咁往往就蝕(大做的)宣傳費。

近年港片生態丕變,但生意基本結構冇變。據舊行家朋友分析,舉例,《3D肉x團》係小片(冇卡士)大拍(2500萬)超大做(宣傳費前後估計超過二千萬)香港狂收。而今天的《一路向x》,朋友話,應該係小片(冇卡士)中拍(號稱一千萬,行內估600萬)中做(宣傳費比一般片高)。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 16:49:46
關閉
kung_fu

回覆 542# 的帖子
正如我講過,經過電影院睇個院線劃位就真係好差下! 而最大致命傷係呢套片就無上一套3D甜片的新鮮感,而且故事講述東莞黃色事業等,好多國內人士都知,所以根本在坊間無talking point! 司上接落黎又有大片出台,好似套太極就肯定將佢比下去!分分鐘又會比院線cut銀幕及播影次數,所以要過二千萬都無乜可能!

消氏孤寒成性的性格作風,點會肯花錢請一些好的藝員呀! 佢情願投放資源去攪廣告宣傳希望博本小利大!邊有次次咁好彩呀!
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 16:50:09
關閉

朋友飛鴿來報,《一》片呢兩日票房有異動。據wmoov.com報,周二日收萬四票到,比周一多兩成幾,好少有,但總銀碼又係九十二萬到。奇怪的是,每票平均收入為60幾蚊(唔通冇人睇3D?),比前幾日每票平均收入70幾蚊為低。

到今天,《一》片票數為萬一票到,比昨天低返兩成幾,但總銀碼反升至九十六萬到,咁每票平均收入則為80幾蚊(唔通冇人睇2D?),人為操作痕跡纍纍。我問;what 人為操作?朋友答:(----下删五十字-----)。我問:for what?朋友答:(-----下删七十字-----)。我無資格搭咀,亦不能証實朋友所說。

查《一》片由近200場(周五)縮剩170場(周三),票房(96萬)僅跌兩成幾(比較開晝日),難能可貴,但今晚風消消提都冇提。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 16:50:23
關閉
avogadro

>>引用:
原帖由 william.c 於 2012-9-26 11:27 PM 發表
朋友飛鴿來報,《一》片呢兩日票房有異動。據wmoov.com報,周二日收萬四票到,比周一多兩成幾,好少有,但總銀碼又係九十二萬到。奇怪的是,每票平均收入為60幾蚊(唔通冇人睇3D?),比前幾日每票平均收入70幾蚊為低。 ... <<

估此片兩週千四萬到, 埋單一定不過千八萬; 今年單計中文片, 低俗排頭掂到3,000, 雖然未有邊部大收 (三四千萬打上) 但 唔過二千萬都入唔到頭五大
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 16:50:46
關閉
>>引用:
原帖由 avogadro 於 2012-9-29 11:51 PM 發表
估此片兩週千四萬到, 埋單一定不過千八萬; 今年單計中文片, 低俗排頭掂到3,000, 雖然未有邊部大收 (三四千萬打上) 但 唔過二千萬都入唔到頭五大 未必。第二周雖縮線(100塲到)但票房硬淨---<<

六七十萬到,今天八十萬,跟住係黃金假期。之咁,香港收2千5都係死(唔夠填本),但號稱過二千好重要,可維持後續集資能力。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 16:51:08
關閉
avogadro>>

引用:
原帖由 william.c 於 2012-9-30 12:39 AM 發表

未必。第二周雖縮線(100塲到)但票房硬淨---六七十萬到,今天八十萬,跟住係黃金假期。之咁,香港收2千5都係死(唔夠填本),但號稱過二千好重要,可維持後續集資能力。 <<

wmoov個單日數不太可信, 有乜理由賤熊單日收3百幾?
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 16:51:35
關閉

啊?咁又點證明wmoov會報假數?為乜會報假數?報假數好難的。片主補飛就聽過。
回復 使用道具 舉報
12下一頁