我係肥杜fans,從「碧水寒水奪命金」(1978)就注意佢(一個藝員轉做導演?---當時唔知佢係當fit電視編導) 。

1987年時我在電影工作室當策劃,肥杜亦是阿徐旗下導演,拍《城市特警》。時為杜落難期,嘗聞阿徐(監製)不斷complain他,當時我仲以為肥杜好唔掂(後來證明阿徐中意招攬好手,但結果合作都唔成功)。到1990年代,肥杜大起,我在報章專欄寫有「杜琪峰的四個電影生涯」一文(1999),大加讚譽。點知肥杜越戰越有,尋且雄霸2000年代香港影壇,這位前新浪潮導演(與黄華麒、譚家明同期,早新浪潮期出道,但年紀細八至10歲)歷久彌堅。

我係財經迷(但無買股票),《奪命金》第一時間鍾入戲院睇(我近年少入戲院,皆因無耐性)。肥杜近年作品有起有落,《奪命金》唔係財金片,係sucsessful story個類,都幾好睇,電影成績我俾55分(肥杜黑社會片值85分架) 。這裡不作細評,只想鋤下肥杜在影片中「分敍」技巧的失敗。記得我在2007年時在人網評《神探》觀點技巧,都幾多人捧場。http://www.c4ckin.com/forum.php? ... &extra=page%3D1
睇下今次有冇人識「分敍」技巧,大家傾吓。

注:杜琪峰應該不很肥胖(我未見過佢),肥杜係行內暱稱。
INSAFE System
關閉

14 個回復

倒序瀏覽
舊電影人 管理員 2022-9-3 15:46:16
沙發
關閉
無人搭嗲,可能仲未有人睇過部片,首日收五十幾萬,瓜瓜地個種。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 15:46:30
板凳
關閉
#五香墾丁

我還未看 "奪命金", 但頗有興趣.

同樣有趣的是, 同期上畫的, 還有在台灣 hit 爆的 "那些年,我們一起追的女孩".

這些年來, 台灣的電影, 重現了電影應有的朝氣, 像 "那些年", 主題健康 (雖然據聞有打飛機情節), 看後令人舒服.

而這幾年的港產片, 不是全力討好大陸市場, 就是不斷逃避現實, 再不是, 就像 "奪命金" 那樣, 片中每個人, 都好像沒有將來, 沒有希望, 與近年台灣片, 形成強烈相比.

但是, 我並不是說 "奪命金" 這片不好, 看完之後, 再來分析.
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 15:47:12
地板
關閉
>>我記得應是 "碧水寒山奪命金"~
teddyli 發表於 2011-10-24 20:02 <<

是,寫錯。該片很早拍(1978年),但遲至1980年才公映。阿杜(當時不叫肥杜,相信後來肥杜係阿杜肥牛的轉稱),係第一個彈出嘅TV編導(指個一脫),而"碧水寒山奪命金"係左派公司(凰凰)投資片,當時聽聞"碧"片拍到嘔白泡。1981年我任邵氏"星際純胎"總製片,聽聞鍾姓女星在大陸拍"碧"片,窮山惡水,鍾女傷腳,攝影師義务背負鍾女埋位(窮山惡水),二人遂展開情事,成美談(當然二人好快散)。又及,"碧水寒山奪命金"一片在正式資料中,該名攝影師名字並不入列,可見此片拍攝情況之艱辛。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 15:47:38
關閉
>>「分敍」技巧我完全唔識,
舊電影人寫d" Notes"(教學)教下我地呢d初哥好喎。
4313 發表於 2011-10-25 01:08<<

又唔係學院派,又已過氣(指自己),教乜鬼人吖,呢到又不是影視班或影視界。我純粹吹咋,for 自己own fun,但不學S氏般亂吹,自問仲對得起自己,記性又幾好‧係facts方面(寫咗十幾年),無人指責過我。寂寞的是,連評論方面都少人挑戰我---"神探"有人駁吓我,但唔到point。

舊時香港冇乜電影科,現在電影糸如雨後春筍。兩年前跟人去IVY同理大睇吓D學生拍的獨立短片---小弟是香港實驗電影老袓宗(第二潮),獲邀觀看。嘩,D水準屎到痺,D導師亦如是(指講嘢),想唔以老賣老都唔得,但冇人會教我地。

Btw,「分敍」不是學理上叫法,我自己作的,下面會講的(等多D人睇過部戲先)。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 15:48:22
關閉
>>蔡瀾做特技??
青翼蝠王 發表於 2011-10-25 00:18<<

唉,影界一將功成萬骨枯,恩恩怨怨功功勞勞何須為外人道?由"蔡瀾做特技"Tag出小弟任總製片而無掛名的痕迹----蔡生是給人糟塌,我是應份(無掛名),因為我只做咗三個月。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 15:49:06
關閉
聽老簫24/10節目講拍戲,一是用七千萬拍《紫荊俠》,一是講台灣片《那些年…》可能過四千萬。呢D無問題,問題係隨口噏的票房數字作引證,引錯咗。其實記錯都好閒啫,令人好笑者係簫氏隨口噏但又懶實牙實齒咁的口吻,是一貫口水佬作風表現。

●引述《紫荊俠》用黑玫瑰橋的根由,簫氏話當年《黑玫瑰對黑玫瑰》收三千幾萬。查《92黑玫瑰對黑玫瑰》只收2280萬,排名第15---1992年是港片歷史收入最高的一年。二千二萬不算是好賣座,當年最賣座的是杜琪峯+星仔的《審死官》,收4988萬。

●簫氏話《那些年…》可能過四千萬,Tag去以前台灣片冇邊部咁賣座,云云。又隨口噏:『當年的《搭錯車》收將近三千萬,但搭錯車唔係台灣片,因係黄柏嗚編劇』---聽到令人嘔血。兩瓣都錯,查1983年《搭錯車》僅收494萬,排名第23,PK個種。

《搭錯車》百分之一百係台灣片,其中三個台灣編劇(其中一個是我後來4年來在台灣的下手編劇---是下手不是手下) ,兩個是有名氣的。《搭錯車》出名係支歌唔係部戲。簫氏可能更加唔知,《搭錯車》唔只係台灣片,而且係sell"本士touch",當年未開放台語,故此,《搭》片係國片台味(指element),和後來一些本土台語片不同。當你以為"悲城城市"係台獨片(有台語),點知導演侯孝賢20年後俾民進黨視作台奸。而新近一代基本上是台語片底(touch及社會感情)加外省味(即舊國片筆觸),如《海角七號》,《那些年…》未看。

黄柏嗚掛頭牌,皆因是新藝城(金公主) 投資之故。我以前說過,當年新藝城個個(3+n)都係老細兼撈戲(部部戲都有兼撈/掛牌) ,結果D戲投資失敗,但人工肥仔,大老細"食髓知味",離場。(但不排除柏嗚有指點《搭錯車》點度,然而宋項如和吳念真會聽你點?)

簫氏又說台灣片從來末 在香港威過,真係無知。佢唔知道"今天不回家"個個年代。香港自粵語殘片式微(芳芳寶珠唔撈之後),香港電影界基本上由外江佬統治。我1970年靚仔時入永華/國泰,90%導演是外江佬,而這班外江佬60%台灣來的(通是國聯舊將)。如屠光啓王天林高立唐璜等則是由大陸來的,10%是楚原。(1966--1970)台灣片基本上打低國泰片,而以邵氏片抗衝。
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 15:49:19
關閉
●似有網友指出《龍門客棧》(可能是最賣座台灣片) ,簫氏唔識答,支吾以對。簫氏絕頂聰明強聞博記,但就是不夠誠,沒電影史sense,中意死吹,唔識票房的歷史sense,對三千萬on what year,無乜概念。呢位網友對了,1967年的《龍門客棧》在香港收二百多萬(沒文字紀錄,但我多年前就知道,寫過N次) ,相等於今天的三千幾萬。

查1970年代前,港片過百萬就是最賣座。張徹就是以《獨臂刀》過百萬而彈起(稱百萬導演垂十多年) 。打岔一句,當時有人話長凰新拍的《金鷹》(高遠、陳思思) 和《東江之水越山來》(紀錄片)也過百萬票房。

說回1967年收二百多萬的《龍門客棧》,點巴閉,看看其後十多年香港最賣座影片(頭四部)的數字,就可比較(列出中西片):
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 15:49:32
關閉
1969年   神龍猛虎闖金關$1,311,061 獨臂刀王$1,295,394毒龍潭$1,200,385龍門金劍$1,183,141
1970年   偷襲珍珠港$2,375,907龍虎門$2,076,658鐵金剛勇破雪山堡$1,449,003十二金牌 $1,440,547
1971年   唐山大兄$3,197,416拳擊$1,727,738雨小無猜$1,596,689新獨臂刀$1,596,530
1972年   猛龍過江$5,307,350 精武門$4,431,423大軍閥$3,464,724鐵金剛勇破鑽石黨$2,818,364
1973年   七十二家房客$5,626,675海神號遇險記$3,894,978龍爭虎鬥$3,307,520教父$3,097,990
1974年   鬼馬雙星$6,251,633老千計狀元才$3,610,950巴比龍$3,145,044驅魔人$2,823,025
1975年   沖天大火災$5,716,515天才與白痴$4,553,662大地震$2,716,023廉政風暴$2,543,074
1976年   半斤八兩$8,531,699她的爸的媽媽的$5,811,389大白鯊$5,510,024跳灰$3,875,745
1977年   筧橋英烈傳$11,588,609南拳北閥活閻王$8,238,611俏探女嬌娃$7,704,046鐵金剛勇破海底城$5,267,856
1978年   賣身契$7,823,019醉拳$6,763,793油脂$4,172,006野鵝敢死隊$4,013,214
1979年   鐵金剛勇破太空城$7,864,054笑拳怪招$5,445,535牆內牆外$4,798,177神偷妙探手多多$4,086,632
1980年   慘通的戰爭$9,429,871冤魂不息$6,688,714殺手壕$5,776, 166帝國反擊戰$5,742,063
回復 使用道具 舉報
舊電影人 管理員 2022-9-3 15:50:16
關閉

●嘩,估都估唔到,歷來最賣座的台灣片是1977年的《筧橋英烈傳$11,588,609》,而且是當年的中西片票房冠軍。當年千一萬肯定等於90年代的三千幾萬。此片威在要到四年後才由《摩登保鑣》(收千七萬) 破到紀錄。《筧》片我睇過,但完全無哂印像。

●Btw,返睇舊紀錄,簫氏話以前香港西片通通唔夠唐片賣座(佢僅指八九十年代時),完全九嗡,相等於佢話「香港以前係無恐佈片的,因為未有高級音响…」。唔記得D數字好閒啫,但唔好實牙實齒咁亂吹。----我都記唔到,但有印像,回頭去查咪得。所以話,開咪會幾害人,天才表演變九噏表演。
回復 使用道具 舉報
12下一頁